
25 Abr SUS ÚLTIMOS GESTOS SON UNA SÍNTESIS DE SU PONTIFICADO Carta del Arzobispo de Valencia
El Domingo de Pascua vimos al papa Francisco impartiendo la bendición Urbi et Orbi y celebrando la Resurrección del Señor con el Pueblo de Dios en la plaza de San Pedro. Al día siguiente comenzamos el día con la inesperada noticia de que había sido llamado a la casa del Padre. Los dos últimos gestos de su pontificado son como una síntesis de lo que ha querido que sea la Iglesia.
El Jueves Santo visitó un centro penitenciario de Roma para estar con los presos. No pudo celebrar la Eucaristía ni lavarles los pies, pero su cercanía era un signo del amor de Cristo que no había venido a ser servido, sino a servir y dar la vida por todos nosotros. Esta es una de las claves para entender su pontificado: la Iglesia existe para mostrar el amor de Cristo a toda la humanidad, un amor que es, al mismo tiempo, divino y humano. La primera encíclica del papa Benedicto XVI se tituló Deus caritas est (Dios es amor). La última de Francisco tiene por título Dilexit nos (Nos amó) y constituye una reflexión sobre el amor divino y humano del Corazón de Jesús. En estas dos encíclicas late la convicción de que la Iglesia existe para anunciar con palabras y obras el amor de Dios; que una vivencia auténtica del Evangelio nos debe llevar a un compromiso con los más pobres; y que la caridad también abre caminos al Evangelio. Francisco, en su encíclica Dilexit nos ha querido insistir en un matiz que, a mi modo de ver, ha caracterizado su actuación durante los doce años de su pontificado: el amor cristiano, si es auténtico, ha de ser un amor encarnado, ha de llegar a todas las personas que viven en situaciones existenciales dramáticas. Y esto por una razón: porque el amor de Dios ha adquirido una forma humana en Cristo. Su corazón nos enseña que si ese amor no se encarna en la humanidad sufriente no es auténticamente cristiano.
El último gesto de su pontificado ha sido impartir la bendición pascual. También esto es significativo. Recuerdo perfectamente, porque yo estaba presente, el rezo del primer ángelus desde la ventana del palacio apostólico. Era un domingo del tiempo de Cuaresma y, antes de la oración, tuvo una breve meditación en la que habló de la misericordia citando un libro del cardenal Walter Kasper titulado La misericordia, clave del Evangelio y de la vida cristiana. Una convicción fundamental ha inspirado sus gestos y sus palabras durante su pontificado: la Iglesia no puede condenar a nadie, porque si alguien se siente rechazado por ella, se le está dificultando el acceso a Jesucristo. Si quiere ser fiel a su Señor, ella está llamada a seguir el camino de la misericordia y no puede ser percibida como una institución que se limita a decir “no” a todo y que es percibida, no como instrumento de salvación, sino como un tribunal que condena.
Misericordia y amor encarnado son las dos claves que nos permiten entender la misión del papa Francisco, una misión que ha terminado cuando Dios le ha llamado. Como la vida de todos los pastores que han vivido su misión con fidelidad y entrega, la vida del papa Francisco ha sido un paso de la gracia de Dios por el mundo, como lo hemos visto en la celebración de sus exequias y en los numerosísimos testimonios de cristianos sencillos. Agradezcamos al Señor su ministerio y oremos por él para que le conceda el premio reservado a sus servidores fieles y solícitos. Descanse en paz el papa Francisco.
+ Enrique Benavent Vidal, arzobispo de Valencia.
ELS SEUS ÚLTIMS GESTOS SÓN UNA SÍNTESI DEL SEU PONTIFICAT
El Diumenge de Pasqua vam veure al papa Francesc impartint la benedicció Urbi et orbi i celebrant la Resurrecció del Senyor amb el Poble de Déu en la plaça de Sant Pere. L’endemà vam començar el dia amb la inesperada notícia que havia sigut cridat a la casa del Pare. Els dos últims gestos del seu pontificat són com una síntesi del que ha volgut que siga l’Església.
El Dijous Sant va visitar un centre penitenciari de Roma per a estar amb els presos. No va poder celebrar l’Eucaristia ni llavar-los els peus, però la seua proximitat era un signe de l’amor de Crist que no havia vingut a ser servit, sinó a servir i donar la vida per tots nosaltres. Esta és una de les claus per a entendre el seu pontificat: l’Església existix per a mostrar l’amor de Crist a tota la humanitat, un amor que és, al mateix temps, diví i humà. La primera encíclica del papa Benet XVI es va titular Deus caritas est (Déu és amor). L’última de Francesc té per títol Dilexit nos (Ens va estimar) i constituïx una reflexió sobre l’amor diví i humà del Cor de Jesús. En estes dos encícliques batega la convicció que l’Església existix per a anunciar amb paraules i obres l’amor de Déu; que una vivència autèntica de l’Evangeli ens ha de portar a un compromís amb els més pobres; i que la caritat també obri camins a l’Evangeli. Francesc, en la seua encíclica Dilexit nos ha volgut insistir en un matís que, al meu mode de veure, ha caracteritzat la seua actuació durant els dotze anys del seu pontificat: l’amor cristià, si és autèntic, ha de ser un amor encarnat, ha d’arribar a totes les persones que viuen en situacions existencials dramàtiques. I això per una raó: perquè l’amor de Déu ha adquirit una forma humana en Crist. El seu cor ens ensenya que si eixe amor no s’encarna en la humanitat sofrent no és autènticament cristià.
El darrer gest del seu pontificat ha sigut impartir la benedicció pasqual. També això és significatiu. Recorde perfectament, perquè jo era present, el res del primer àngelus des de la finestra del palau apostòlic. Era un diumenge del temps de Quaresma i, abans de l’oració, va tindre una breu meditació en la qual va parlar de la misericòrdia citant un llibre del cardenal Walter Kasper titulat La misericòrdia, clau de l’Evangeli i de la vida cristiana. Una convicció fonamental ha inspirat els seus gestos i les seues paraules durant el seu pontificat: l’Església no pot condemnar a ningú, perquè si algú se sent rebutjat per ella, se li està dificultant l’accés a Jesucrist. Si vol ser fidel al seu Senyor, ella està cridada a seguir el camí de la misericòrdia i no pot ser percebuda com una institució que es limita a dir “no” a tot i que és vista, no com a instrument de salvació, sinó com un tribunal que condemna.
Misericòrdia i amor encarnat són les dos claus que ens permeten entendre la missió del papa Francesc, una missió que ha acabat quan Déu l’ha critat. Com la vida de tots els pastors que han viscut la seua missió amb fidelitat i lliurament, la vida del papa Francesc ha sigut un pas de la gràcia de Déu pel món, com ho hem vist en la celebració de les seues exèquies i en els nombrosíssims testimoniatges de cristians senzills. Agraïm al Senyor el seu ministeri i preguem per ell perquè li concedisca el premi reservat als seus servidors fidels i sol·lícits. Descanse en pau el papa Francesc.
+ Enrique Benavent Vidal, arquebisbe de València.